top of page

Hva er passiv inntekt?

Vi er i beste fall oppdradd til å sikre oss med aksjer, fond, høyrentekonto, hus osv. Her er en veldig vanlig misforståelse: Huset som du bor i eller hytten du bruker selv kan være en investering om verdien stiger over tid, men det gir ingen passiv inntekt og frihet. For at du skal få realisert disse verdiene så må du selge, og det vil du jo ikke - hvor skal du da bo og kose deg? Det samme kan være tilfelle med aksjer, fond og sparepenger. Det er sjelden disse gir deg månedlige passive inntekter av betydning uten at du investerer mye og har dem under aktiv forvaltning. Om du for eksempel ønsker deg kr. 15.000,- i ekstra månedlig inntekt måtte du ha kr. 43 millioner på en "høyrentekonto" for å få den avkastningen med dagens rentenivå.

Tradisjonell passiv inntekt

Selv om huset ditt ikke gir passiv inntekt, så kan du oppnå en god passiv inntekt ved å investere i eiendom eller å leie ut et rom eller hytten din. Kjøper du eksempelvis et utleiehus og dette gir mer inntekt enn det koster deg i måneden med lån, renter og driftsutgifter så blir overskuddet å regne som en passiv inntekt. Det vil jo gjerne kreve litt arbeid av deg innimellom med ettersyn, leiekontrakter osv., men inntekten er i utgangspunktet ikke knyttet til tiden din. Det samme kan man si om aksjer, valutatrading osv. om man aktivt forvalter dem. Dette krever litt mer innsats i starten, her må du vite hva du gjør. Du kan også skaffe deg passiv inntekt ved å starte eller bli medeier i en tradisjonell bedrift. Bare pass på at bedriften blir uavhengig av deg, iallfall etter en stund, og fremdeles gir et årlig overskudd.

Nyere måter å gjøre det på

Teknologien har åpnet opp for helt nye måter å skaffe seg passiv inntekt på. Har du tenkt på muligheten av å lage og selge et digitalt produkt? Eller å markedsføre produkter mot kommisjon?

 

Du kan lage dine egne digitale produkter (som ebøker, kurser, eller lignende) for så å skape en passiv inntekt i ettertid gjennom å selge dem gang på gang enten gjennom din egen hjemmeside eller gjennom plattformer som Amazone, Udemy, SkillShare osv. Du investerer tiden din på forhånd for å skape en gjentakende passiv inntekt i ettertid.

Å markedsføre andres produkt (både digitale og fysiske produkt) blir ofte kalt "affiliate"markedsføring eller direkte salg. Dette er systemer der du ikke fysisk trenger å ta i produktene som blir solgt, du bare snakker om dem / reklamerer for dem. Mange tenker at dette kun er noe for bloggere, Youtubere og folk med mange følgere, men dette er noe som flere og flere "vanlige" folk også driver med. Du markedsfører et produkt du liker (på nett eller fysisk) og får provisjonsbetalt utfra så mye som blir solgt gjennom din kanal. Skal du lykkes med dette er det imidlertid viktig at du finner produkter som du kan brenne og stå inne for og at du knytter deg til seriøse selskap der du ikke må ta en stor risiko og som gir deg en god passiv inntekt totalt sett.

Om du ser etter en vei ut av det berømte hamsterhjulet eller du bare vil utforske andre måter å tjene penger på, så er passiv inntekt et konsept som er verd å kikke nærmere på.

Dette får du til !!

Det er ikke veldig vanskelig, det er bare litt jobb i starten. Her er mange veier til mål, om du vil bygge passiv inntekt kjapt eller ta det litt etter litt. Det er bare å gå igang med det prosjektet du føler deg mest konfertabel med, så bygger ting seg opp og du lærer mer og mer underveis. Så om du er 20 år eller 80 år, det er aldri for sent eller for tidlig å starte.

 

Vil du ha hjelp til å komme i gang?

Mitt navn er Heidi Kolstø, jeg har tidligere jobbet som leder i både offentlig sektor og private bedrifter. Når jeg var 40 år ble jeg grunder og jobbet for meg selv. Først for noen få år siden gikk det opp for meg at jeg fremdeles byttet tiden min i penger og at dette aldri ville føre til frihet for meg.

Jeg startet et selskap som jeg nå fyller med ulike passive inntektskilder.  Det kommer til å hjelpe meg når jeg om noen år vil trappe ned på arbeid og ta ut det lille jeg får i pensjon. Dette vil gjøre at jeg slipper å redusere levestandarden min drastisk. 

Det jeg irriterer meg mest over er at jeg ikke fant dette ut for mange år siden, det er ingen hemmelighet at å bygge opp en stor nok passiv inntekt kan ta tid og krever litt av deg.  Dette burde nesten vært pensum på skolen, det er en skam at de aller fleste går igjennom livet uten å tenke tanken på at dette er en mulighet.  Jeg har derfor bestemt meg for å informere om dette så godt jeg kan, slik at andre også kan komme igang for å sikre sin fremtid.  Jeg vil også gi gratis hjelp til så mange jeg klarer slik at nettopp du kan komme igang med dette tankesettet.  

Who Are We
bottom of page